Voorleessoftware voor leerlingen met een leesbeperking
Wat
Leerlingen uit het gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs die met een lees- of schrijfprobleem kampen, kunnen gebruikmaken van gratis voorleessoftware. Deze software zet leerboeken om in luisterboeken. Tijdens het voorlezen wordt er aangeduid wat een leerling leest, en de leerling kiest zelf hoe snel het voorlezen gebeurt. Op die manier kan de leerstof op school beter verwerkt worden.
Voorwaarden
De software kan aangevraag worden voor leerlingen uit het gewoon of buitengewoon basis- of secundair onderwijs. Volgende leerlingen komen in aanmerking:
- leerlingen met een attest dyslexie (ernstige leesproblemen)
- leerlingen met een attest dyspraxie (ernstige schrijfproblemen)
- leerlingen in het gewoon onderwijs met een gemotiveerd verslag
- leerlingen met een (inschrijvings)verslag type 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 of basisaanbod
- leerlingen met een ADIBib-attest van het CLB. Dit attest wordt opgemaakt voor leerlingen die buiten de bovenstaande doelgroepen vallen, maar die wel zinvol gebruik kunnen maken van ADIBoeken en voorleessoftware.
Procedure
- Leraren, ouders, de zorg- of de ICT-coördinator kunnen leerlingen registreren op Leesvoor.Vlaanderen.
- Er is geen deadline voor de registratie. U kunt op elke dag een aanvraag indienen voor het lopende schooljaar.
- De registratie moet elk schooljaar vernieuwd worden.
- U kunt een keuze maken uit verschillende pakketten voorleessoftware. Die keuze geldt voor het lopende schooljaar. Bij een vernieuwing kunt u de softwarekeuze wijzingen.
- De geldigheid van de aanvraag wordt gecontroleerd door vzw Eureka. De inschrijver krijgt daarna een e-mail en kan de software gratis gebruiken voor het lopende schooljaar.
Bedrag
De voorleessoftware is gratis.
Uitzondering
Komen niet in aanmerking:
- cursisten in het volwassenenonderwijs
- studenten uit het hoger onderwijs
- jongeren die huisonderwijs volgen.
Zij kunnen wel gratis ADIBoeken gebruiken maar moeten zelf de voorleessoftware aankopen of daarvoor een beroep doen op het beleid van hun onderwijsinstelling.